Pak de wind

Pak de Wind is een initiatief van Henk Daalder, onafhankelijk promotor van burgerwindparken en een stukje deel-windpark voor elk gezin.


Deze website biedt enkele positieve handelings perspectieven voor windenergie:

Geef je op als belangstellende voor een stukje windpark in je eigen regio.
Meld dat ook aan je eigen gemeenteraad

Zoek actief naar geschikte windpark locaties voor een burger-windpark, waar zou jij, jouw eigen windmolens willen laten bouwen?
Vaak zijn er al plannen voor, maar meestal van commerciële windpark ontwikkelaars, die willen altijd zo weinig mogelijk burgers betrekken, want dat kost hen winst.. Daarom is het zo nuttig, bij de gemeenteraad te melden dat jij als burger daar ook een stukje van wilt. De gemeenteraad kan dan in het publiek belang, beslissen dat van elk windpark een deel direct aan huishoudens verkocht moet worden. Dat doet de gemeente ook bij elke nieuwe woonwijk.
Het landschap is een collectief goed, daarom is het juist logisch dat de gemeenteraad opkomt voor haar eigen burgers.

Met deze aanpak realiseert de gemeenteraad dat de eigen inwoners maximaal voordeel hebben van de windmolens in de gemeente. Ze zeggen dat wel vaak, "voordeel voor de eigen inwoners" maar dat doe je door de eigen inwoners zelf de kans te geven een kavel deel-windpark te kopen.

De gemeente die bij inwoners deze koop-overweging uitlokt, maakt het draagvlak zichtbaar. Er is dan ook een groep voorstanders van windmolens. Doordat de gemeente de regie neemt, ipv dat aan de markt van windpark huisjesmelkers over te laten.


Er is genoeg te doen, dit land kan zo veel beter. Pak de Wind
Comments